top of page

Den 6. og den 7. sansen

Oppdatert: 20. sep. 2019
En sjette sans

Det finnes en forklaring på "klumsete" - eller din evne til å oppfatte hvor kroppen din er i rommet "propriosepsjon. Har du dårlig propriosepsjon dulter du borti, velter, mister, tråkker over osv. Propriosepsjon kalles ofte "Den sjette sansen" - de 5 andre er: se, høre, lukte, smake og kjenne. Denne sjette sansen hjelper oss å vite hvor vi er og hva vi skal gjøre med kroppene våre til enhver tid.


Propriosepsjon - er raskt!

La oss si at du sitter på en humpete buss, og selv om det kan være ubehagelig, klarer du fremdeles å stå oppreist - uten mye bevisst innsats. For det kan du takke proprioseptorene dine.


Det er lett å finne eksempler på velutviklet propriosepsjon, bare se på eliteidrettsutøvere!

En av de viktigste grunnene til at propriosepsjon er viktig (utover idrettsferdigheter) er fordi det holder deg trygg. Du kan gå nedover gaten, holde deg på en sykkel, balansere på et ben og unngå legevakten på grunn av dette systemet.


Yoga hjelper til med å optimalisere propriosepsjonen fordi du får trent på å holde deg oppreist, balansert og trygg i mange forskjellige stillinger. Rask eller langsom, uansett hva slags yoga du gjør, så får du fordelene ved propriosepsjon.


En syvende sans

Men det er også en syvende sans - interosepsjon.

Mens propriosepsjon handler om hvor kroppen din er i rommet, handler interosepsjon om hvordan kroppen din føles. Føler jeg meg sulten, må jeg tisse, føler jeg meg varm?

Som regel tar vi mennesker passende beslutninger - dvs: spiser lunsj, går på do og kler av oss.


Interosepsjon er sakte!

Meldingene er langsommere og krever mer tid på å behandles.

Å praktisere interoseptiv bevissthet kan ha mange helsemessige fordeler.

En hovedfordel er at god interosepsjon hjelper til med å spre ubevisste spenninger i kroppen din - mønstre du kanskje ikke engang vet at du har! Når du begynner å løsne disse mønstrene, reduserer du effekten av stress på systemet ditt. Og det er alltid bra! Faktisk har noen forskere antydet at dårlig interosepsjon ligger i hjertet av mange kroniske sykdommer - tenk på det - hvis jeg jobber for hardt, har jeg ikke tid til å trene, jeg er ikke oppmerksom på kostholdet mitt, jeg klarer ikke stresset mitt, og så, overraskende, har jeg hjertesykdom!

Slik ender ignorering av kroppens signaler i kroniske tilstander.


Dessverre blir vi ofte lært i vår kultur å ignorere interne meldinger fra kroppen vår - selv i idrett! (Bare gjør det! Ingen smerter, ingen gevinst!) Denne holdningen kan være til fordel for propriosepsjon, men den er ikke til nytte for interosepsjon.


Kanskje er en enda viktigere fordel med å utvikle interosepsjon er at den forsterker følelse av identitet. Når du forbedrer interosepsjonen, forbedrer du følelsen av deg selv. Når du forbedrer selvfølelsen din, blir du tydeligere om meningen og formålet med livet ditt. Tenk på det på denne måten - hvis du vet hvordan du har det, vet du hvem du er, hvis du vet hvem du er, vet du hva du skal gjøre.


Hvordan øver du oppmerksomhetsbevissthet? Ved å bremse og legge merke til. Langsom bevegelse er en utmerket måte å utvikle dette systemet på.

Vi har mye fokus på sport og bevegelse i vestlig kultur, så vi har mange muligheter til å utvikle propriosepsjon. Men vi har veldig få steder i kulturen vår for å utvikle interosepsjon.


Yogaklasse kan gi en flott mulighet for oss å finpusse denne veldig viktige ferdigheten.

Så å lær denne forskjellen mellom propriosepsjon og interosepsjon - vil hjelpe med å forstå den unike verdien av omtenksom yogapraksis, og at tiden du tilbringer med yoga er like viktig (og kanskje mer!) som noen annen egenomsorg du gjør ❤️


Velkommen til Yogalåven 🧘🏻‍♀️

92 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Bình luận


bottom of page